Szokolai Ágnes honlapja

Spárgakrémleves (6 adag)

Hozzávalók:
1 kg spárga, megtisztítva
1 ek oliva olaj
1 kk vaj
2 póréhagyma (csak a halványzöld és a fehér részek),
leöblítve, apróra vágva
1/2 vöröshagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, összezúzva 3 ek fehér rizs
1 citrom reszelt héja
1,5 l csirkealaplé (leveskocka)
1/2 kk só
1/4 kk bors
1/2-1 kk szárított, morzsolt tárkony
3 ek natúr joghurt

Elkészítés:
Levágom a spárga csúcsát. A csúcsokat blansírozom 1 percig forrásban levő vízben, majd hagyom lecsöpögni. A spárga többi részét összevagdosom.
Egy lábosban közepes hőfokon felforrósítom az olajat és a vajat. Hozzáadom és puhára párolom a póráhagymát, a hagymát és a fokhagymát (kb 5 pec). Hozzáadom a spárgát és lefedve főzöm 10 pecig.
Hozzáadom a rizst, a citromhéjat, a levesalapot, a sót és a borsot. Félig lefedve főzöm 30 percig.
Turmixgépben vagy botmixerrel pépesre keverem a levest, majd visszaöntöm a lábosba (ha túl sűrű, öntök hozzá egy kevés alaplevet). Hozzáadom a tárkonyt és a spárga csúcsait. Főzöm 3 pecig, majd leveszem a tűzhelyről. Hozzákeverem a joghurtot és tálalom (csészében v. tálkában).