Szokolai Ágnes honlapja

Kardinális szelet – eredeti osztrák recept

20100214_kardinalis_szeletHozzávalók:
A tojáshabhoz:
– 8 db tojás fehérje,
– 180 g kristálycukor.

A tésztához:
– 2 egész tojás,
– 3 tojás sárgája,
– 55 g porcukor,
– 1 csomag vaníliás cukor,
– 55 g finomliszt.

A töltelékhez:
– 250 ml tejszín,
– 1 csomag habfix,
– 1 evőkanál feketekávé.
( tetszés szerint eper, málna, meggy, stb.)

Elkészítés:
Ehhez a különleges édességhez kétféle masszát készítünk. Az elsőhöz a tojás fehérjét kemény habbá verjük, úgy, hogy közben a kristálycukrot apránként beleszórjuk.
A másikhoz az egész tojásokat a 3 tojás sárgájával együtt, a porcukrot és a vaníliás cukrot is hozzáadva habosra keverjük. Végül a lisztet is beledolgozzuk. Sütőpapírból két 15×40 cm-es darabot levágunk, és egy nagy tepsibe egymás mellé fektetjük.
A tojáshabot nyomózsákba tesszük, és mindegyik sütőpapírra hosszában 3-3 csíkot húzunk, úgy, hogy köztük azonos távolság maradjon. A közöket a sárga tésztamasszával töltjük ki. Így laponként három fehér és két sárga csíkból álló tésztát kapunk.
A tepsit előmelegített sütőbe toljuk, és közepes hőfokon (190 °C) 15-20 percig sütjük. Ezután megvárjuk, amíg kihűl, majd a papírt az aljáról eltávolítjuk. Végül a tejszínt kemény habbá verjük, és a kávéval barnára színezzük, (készíthetjük gyümölcsökkel is a krémet).
Esetleg, ha a süteményt nem fogyasztjuk el azonnal akkor jó, ha a tejszínbe 1 csomag habfixet keverünk. A tölteléket az egyik csíkos tésztalapra kenjük, majd a másikkal befedjük. Óvatosan kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk, tálra rakjuk. Porcukrozva, esetleg a maradék krémmel megkenve tálaljuk.