Szokolai Ágnes honlapja

Töltött tök (2 főre)

Hozzávalók: toltott_tok_1
– egy kisebb zsenge tök
– 20-25 dkg gomba
– vöröshagyma
– 1 db paradicsom
– 2 gerezd fokhagyma -összetörve-
– kapor, petrezselyemzöld
– só, bors
– 20-25 dkg darálthús
– tejföl
– étkezési keményítő és liszt (2:1) arányban

Elkészítés:
A tököt alaposan megmosom, félbevágom, a belsejét kikaparom és félreteszem,
mert a töltelékhez keverem majd. Kevés olajon a hagymát megfuttatom,
hozzáteszem a felszeletelt gombát és így párolom tovább, majd az apró kockára
vágott paradicsommal és a kikapart !zsenge! belsővel párolom még 4-5 pecig,
a fűszerekkel ízesítem. A mikor már jól elfőtte a levét, csak
kevés maradt, leveszem a tűzről és belekeverem a darálthúst, ha szükséges
utána ízesítem, só, bors. A tölteléket a tök belsejébe töltöm, tepsibe teszem,
vizet öntök alá amit a kaporral és zőldséges leveskockával vagy
DELIKÁT-8 zöldfűszerrel ízesítek. Alufóliával lefedve kb. 20-30 pecig
párolom a sütőben. Amikor kész, a levet leöntöm alóla és behabarom,
a keményítő és liszt keverékével. Megkóstolom, ha szükséges ízesítem még,
esetleg pár csepp citromlevet is keverek a szószhóz.
Ezután nyakonöntöm vele a tököt és tálalom.

Finom és könnyű nyári étel!