Nagy József weboldala

2016. május 1. Monaco

2016. május 1. Monaco

Reggeli sétánkat L’UNESCO parkban kezdtük. A park nagyon tiszta, szökőkútjai gyönyörűek, vizük kristálytiszta egész nap kb. este 9-10 óráig üzemelnek. Éjszakára általában (akárcsak Londonban itt is) bezárják a parkokat. A parkban általában a mediterrán vidékekre jellemző pármák, citrusfélék, rozmaringok és levendulák, különféle rózsák, és hatalmas bokor papagájvirágok virítanak. Különösen sok hatalmas Araucaria fákat is telepítettek, melyeken kis zöld táblákon feltüntették a fa latin nevét és egyedi azonosítóját.

A parkon áthaladva a Place D’Arms térre mentünk reggelizni, és mivel anyák napja van, egyúttal megemlékeztünk az édesanyákról és nagymamákról. A piactéren ahol virágosok és zöldségesek árulták portékáikat, több kávézó, és pizzéria, kis étterem is található.

A várban ill. a földnyelven ahol Monaco legrégibb része található a csodálatos panoráma miatt, ma ismét felsétáltunk. A keskeny utcákat járva mindig találunk újabb látnivalókat ami eddig elkerülte a figyelmünket. Ha megtehetnénk, nagyon szívesen élnénk ebben kis városállamban.

Mikor ilyen szép helyeken járunk, sokszor elgondolkodunk azon, hogy lakókörnyezetünk környékét miért nem vagyunk képesek igényesen kialakítani… Sajnos otthon önmarára és környezetére nagyon igénytelen ember vesz minket körül. Monacoban “nem kell adót fizetni…” ami nagyon meg is látszik, ellentétben nálunk ahol “rengeteg adót kell fizetni…”, meg is látszik…

Mai napon készült képek: 2016. május 1. Monaco