Nagy József weboldala

A 4K az új Full HD

A 4K az új Full HD

Egy érdekes cikk a pixinfo.com oldalról. A cikkből megtudhatjuk mit ad nekünk a 4K, tisztáz néhány új fogalmat, és bemutatja a Panasonic FZ-300-as 4 K képes kompakt fényképezőgépet. Ha a  fotózás helyett a videózást választjuk, akkor az eddigi egy-egy pillanat helyett másodpercenként 30 különböző pillanat közül tudjuk utólag kiválasztani a legjobbat. A rögzítés hosszában sincs 1-2 mp-es korlát, mint a hagyományos fényképezőgépek sorozat módjánál. A felvételünk akár 30 perc hosszú is lehet.
A mai 4K-s fényképezőgépek 8,3 megapixeles felbontás mellett 30 kép/mp-es sebességgel képesek fotósorozatot készíteni, ami a ma is csak 10-12 kép/mp-nél járó profi DSLR-ekkel való összevetésben tűnik igazán döbbenetesnek.
A különleges pillanatok, szemmel is alig követhető események elkapása pedig innentől kezdve gyerekjáték: csak ki kell választanunk a megfelelő képkockát és elmentenünk a memóriakártyára.
A Panasonic 4K fényképezőgépei maximális felbontásban percenként 716 MB adatot, vagyis egy óra alatt 42 GB-ot mentenek (AVC H.264 kodekkel), ami duplája az okostelefonos 4K adatmennyiségének, ez pedig több részletet jelent.

Ezt a technikát a Panasonic egyik nemzetközi bemutatóján épp Máté Bence képeivel demonstrálta. Az év természetfotósa díjat idén is besöprő fiatal magyar fotográfus a madarak viselkedésében tudott olyan pillanatokat elkapni a 30 kép/mp-es sorozattal, amit hagyományos technikával csak iszonyú nagy szerencsével lehetett volna megörökíteni.

Vajon a videós lesz az új fotográfus?