Nagy József weboldala

Törökmogyoró akvarell

Törökmogyoró akvarell

Ma újabb ecsetvonásokkal gazdagodott a törökmogyoró (Corylus colurna) terméséről készülő akvarell. Az interneten nagyon sok érdekességet olvashatunk a törökmogyoróról, én ezt a kis infót teszem közzé, remélem tudtam újat mondani az érdeklődőknek:

A törökmogyorófa a legszebb parkfák egyike, főleg, ha tövétől ágas. Sűrű lombfa, nyáron mély árnyékot, kora ősszel bőséges termést ad. Szeptember elejétől szüretelhetjük, pontosabban szedegethetjük fel a földről. A termés rojtos kupacsban rejtezik, amely, ha lehull a fáról, hamar elszárad, s könnyű belőle kiszedegetni a mogyorót. Sokféle finomságot készíthetünk az ízletes és tápláló törökmogyoróból, de önmagában, rágcsaként fogyasztva is kitűnő, számos kedvező élettani hatással bír.

A törökmogyoró kedvező élettani hatásai

TörökmogyoróA törökmogyoróban megvan a diófélék minden jó tulajdonsága. Jelentős fehérjeforrás, magas a vas-, foszfor- és káliumtartalma. Gazdag E-vitaminban, s megtalálhatók benne a magzatvédelemben fontos B-vitaminok is. Előnyös a zsírsavösszetétele: a magas olajtartalom ellenére sem terheli a szívet és az érrendszert, sőt, előnyösen befolyásolja a koleszterinszintet. Az összes mogyorófaj közül a törökmogyoró olajtartalma a legmagasabb.

Felhasználása

A mogyoró az édesipar jellegzetes alapanyaga, gyakran találkozunk vele igényes teasüteményekben, cukrászati termékekben. Amerikában natúr mogyorópéppel ízesítik a leveseket, szószokat sűrítenek vele; töretét, reszelékét panírozáshoz használják vagy salátákra szórják. A mogyorópép és a mogyoróvaj előállításához a közönséges és a törökmogyoró egyaránt használható.

Egy recept: Mogyorókrém (házi nutella)

Hozzávalók:

(Egy közepes befőttes üvegre való mennyiséghez)

10 dkg porcukor (barna cukorral még jobb), 10 dkg pirított, pépesre őrölt törökmogyoró (robotgépet vagy turmixgépet használjunk, de mielőtt gépbe tennénk törjük durvára), 10 dkg 70-90 %-os étcsokoládé, 7 dkg vaj, 1 dl cukormentes sűrített tej (a legtöbb nagy élelmiszerboltban kapható fémdobozos, vagy üveges kiszerelésben)

A sűrített tej házilag is elkészíthető.

Elkészítése:

Az étcsokoládét vízgőz felett olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a lágy vajat! Alaposan keverjük össze, majd adagoljuk hozzá a pépessé őrölt mogyorót és a felmelegített sűrített tejet. Keverjük össze alaposan, botmixert is használhatunk, így még finomabb krémállagú lesz a házi mogyorókrém! Hűtőben tároljuk!

Forrás: http://eletszepitok.hu/torokmogyoro-receptek/#.VlgnyvkvdhE